Mi alapján döntenek a betörők?

Mi alapján döntenek a betörők?

Örökös vita tárgyát képezi, hogy vajon mi a leghatékonyabb védekezés a betörések ellen, melyre az Országos Kriminológiai Intézet 139 betörővel folytatott mélyinterjúinak köszönhetően most elsőkézből kaphat hiteles válaszokat.
Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy mit érdemes a biztonság érdekében tenni: van, aki egy vérszomjas kutya távoltartó erejében, van, aki a riasztórendszerekben, van, aki a masszív kerítésben és van, aki Széfben vagy Páncélszekrényben és van aki abban hisz, hogy úgysem lehet semmilyen eszközzel kivédeni a betörést. Az Országos Kriminológiai Intézet 2009 és 2013 között, 139 betörővel folytatott mélyinterjúinak köszönhetően most megtudhatjuk, kinek is van igaza.

Az Intézet a korábban ezen a területen tevékenykedő fogvatartottakkal beszélgetve főként arra volt kíváncsi, hogy milyen szempontok alapján választanak célpontot, mi számít könnyű prédának, és mik azok a hibák, amit az áldozatok gyakran elkövetnek?

 

A beszélgetéseknek a lakosság számára kétségtelenül legnagyobb és leghasznosabb tanulsága az, hogy az összes vizsgált személy mindössze 14 %-a mondta azt, hogy semmilyen szempontot nem vesz figyelembe, amikor kijelöli a célpontját, egyszerűen véletlenszerűen dönt. A betörők elsöprő többsége – 86 %-a! – ezzel szemben jól átgondolt szempontok alapján választja ki azokat az ingatlanokat, ahová úgy gondolja, megéri betörni…

 

Az interjúk alapján sikerült felállítani a bűnelkövetők által a betörés megtervezéséhez használt szempontrendszert, méghozzá fontossági sorrendben:

 

meg lehet-e oldani úgy, hogy biztosan ne legyenek szemtanúk,

van-e valaki otthon,

van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége,

vannak-e megfigyelő eszközök,

könnyű-e a bejutás (pl. egy nyitva felejtett ablak),

milyenek a menekülési lehetőségek,

van-e kutya.

 

A vitából tehát a biztonságtechnikai eszközök védelmező erejében hívő emberek kerültek ki győztesen, hiszen ez az első olyan pontja a listának, melyet konstans módon tudunk biztosítani. Azt lehetetlen megoldani, hogy mindig legyen valaki otthon, ráadásul még a szomszédunk is állandóan árgus szemekkel fürkéssze a házunkat, egy megfelelő Széf esetén amelyben tároljuk értékeinket biztonságban tudhatjuk azokat, hogy miért? Mert a  betörők felkészületlensége eszközhiánya és idő híján nem nyúlnak hozzá, csak a könnyen elvihető mozdítható némi értéket képviselő értékeket visznek magukkal, nem bajlódnak egy Széf kinyitásával. Továbbá egy riasztót beszereltetve gondoskodhatunk arról, hogy éjjel-nappal őrködjön felettünk egy megbízható biztonságtechnikai cég éber távfelügyelete

 

Azon szkeptikus olvasók számára pedig, akik hisznek abban, hogy a nagy számok törvénye alapján megúszhatják a betörést, álljon még itt egy – szintén az Intézet által közzétett – megdöbbentő adat: hazánkban évente mintegy 43.000 betöréses bűncselekmény történik, vagyis minden 12. percben betörnek valahová...

 

A Széf Nagyker hisz abban, amire ezek a szomorú adatok is rámutattak: hiába alapvető igénye és joga az embereknek a biztonságos élet, manapság ezt már csak jól szervezett és komoly vagyonvédelmi háttérrel lehet biztosítani.

Menő dolog megosztani és kérkedni hol tölti valaki a nyarat, hol és mit eszik épp, mindenki másra vágyik valaki lájkokra, és van aki csupán élvezni a nyaralást a családjával, barátaival, de abban biztos vagyok hogy hazaérkezéskor örülnél ha értékeid, úgy maradnának ahogy hagytad őket! 

Kellemes pihenést kívánunk mindenkinek!