Bútorszéfek és Faliszéfek beépítésének tanácsai

Az alábbi oldalon a bútorszéfek, különálló széfek beépítésének rögzítésének tanácsait olvashatja!
Mikor ajánljuk

Az értéktárolók széfek, páncélszekrények között aszerint is különbséget kell tenni, hogy falba építhető, vagy önmagában álló bútorszéf változatukról van e szó.

Van aki ékszert,pénzt,valutát,dokumentumot,szerződést,okmányokat avagy bizonyos cégek szerint szellemi értéket is tárolhatnak benne!

Magában álló széfet (bútorszéfet) érdemes választania, ha nem épülő, vagy éppen átépítés alatt lévő házban szeretné a széfet elhelyezni, illetve ha nem kívánja falba építeni a széfet. Egyéni igények figyelembevételével hozzon döntést!

A magában álló széfek, páncélszekrények telepítése az ingatlan felépítése, bélése után is bármikor elvégezhető. Az utólagos rögzítés költsége független az időzítéstől.

Szerencsés választás bérlemények esetében is, hiszen az ilyen széfek rögzítése oldható, így költözés esetén a magában álló széf, páncélszekrény is az új helyre költöztethető.

Magában álló széfek, bútorszéfek felépítése

A magában álló széfek, páncélszekrények szerkezeti felépítése eltér a faliszéfek kialakításától.

A széf falszerkezete minden oldalon megerősített és ellenálló. A széf elülső oldala, illetve a széfajtó általában további védelmi elemeket tartalmaz, így annak támadással szembeni ellenállóképessége még nagyobb. A széfajtó rejti a werk-szerkezetet és a széfzárat.

A kisebb, egyszerűbb széfek, lemezszekrények egyfalúak, nagyobb társaik két-, vagy többfalúak is lehetnek. A többfalú széfek falai között rendszerint valamilyen ellenálló töltetanyagot használnak (pl. betont, illetve speciális anyagokat). Többfalú széftest és széfajtó esetén tehát nem csak maguk az acéllemezek, de a köztük lévő töltetanyag is az értékek védelmét szolgálja.
Az acéllemezeket gyakran egyéb keményfémekkel ötvözik, így fokozva a széf támadással szembeni ellenállását. Továbbá vannak minősítés szerint olyan termékek amelyek már igen komoly védelemmel kell ellátni,kivédve támadásokat! Példáúl a széftest megfúrása, megvágása esetén megsérült üveglap amely a széf, páncélszekrény belsejébe van építve sérülés esetén eltörik, és a zárcsapok semelyik írányba sem nyithatóak. (pánikzár)Ezek a Széfek több tíz millió forintos MABISZ értékhatárral rendelkeznek.

Előnyök

A magában álló széfek, páncélszekérnyek akár tűzálló illetve tűzbiztos páncélszekrények két legnagyobb előnye egyszerű rögzíthetőségük és mobilitásuk. Bár a mobilitás kérdése is relatív, hiszen nem mindegy hogy 5 kg avagy 1700 kg. Termék kínálatunkban talál minden típúst.

A rögzítéshez nincs szükség falbontásra, betonozásra, nagy időigényű, sok koszolással járó munkára. Ha megfelelő a telepítési helyszín, a rögzítés néhány furattal, rögzítőcsavarral, ésszerű költségekkel megoldható.
A magában álló széfek könnyen és gyorsan eltávolítható rögzítésük miatt mobilak.
Ha elköltözik a lakásból, házból a bútorszéfet, páncélszerkényt érdemes magával vinnie.

Nincs rákényszerítve, hogy az új helyre ne vigye magával régi széfjét. Költözés esetén mindössze a rögzítés eltávolításáról, a szállításról és az újrarögzítésről kell gondoskodnia.

Hátrányok

A bútorszéfek egyik biztonsági hátránya, hogy a széftest minden szabadon hozzáférhető oldala potenciális támadási felületet jelent. A széf önálló mivolta miatt a lehetséges támadási módszerek is számosabbak. A magában álló széfek komfort hátránya, hogy nem telepíthetők tetszőleges magasságban is biztonságosan. Mivel a legfontosabb rögzítési elv a bútorszéfek alján található rögzítési pontokon keresztül közvetlenül betonhoz történő padozati rögzítés, kisméretű széf esetén használatkor mindig térdre kell ereszkedni. Ez a használati mód meglehetősen kénylemetlen tud lenni.

Szintén hátrány, hogy a bútorszéfek elrejtése, álcázása nem könnyű feladat. Mivel a helységben a széf önálló elem, nehezen elrejthető.
Így a széf, páncélszekrény általában szem előtt van, mi több, értékes helyet foglal a lakásban.

A bútorszéfek rögzítését nehezíti, hogy nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő beton padló, illetve betonfal, ahova a magában álló széfet megfelelően rögzíteni lehetne.

Telepítési előkészületek

A szakszerű telepítés minden széf, páncélszekrény esetben alapkövetlemény.

A széf telepítése előtt mindenképpen olvassa el a széfhez kapott telepítési / rögzítési tájékoztatót!
Kérjük, a konkrét MABISZ telepítési előírásokról is mindenképpen tájékozódjon, honlapunk vonatkozó menüpontjai alatt!
Figyelem! A MABISZ által javasolt kockázatvállalási értékhatár csak szakszerűen rögzített széf esetében érvényes.

Telepítési, rögzítési tanácsaink.

Minden 1000 kg önsúlyt el nem érő széfet rögzíteni kell. Szakszerű rögzítés nélkül a széf nem nyújt megfelelő biztonságot!

Rögzítési szempontból a közvetlenül betonpadlóhoz történő rögzítés a legfontosabb.
A bútorszéf stabilabb rögzítése érdekében javasoljuk a hátfalon keresztül történő pótlólagos rögzítés használatát. Ha a széf nem rendelkezik elég rögzítési ponttal, a legtöbb esetben pótlólagos rögzítési furat rendelhető.

Ügyeljen rá, hogy a beton és a rögzítésre használt fém rögzítődűbelek megfelelő ellenállásúak legyenek.

Vannak gyártók akik olcsóbb műanyag dűbellel látják el a széfeket tartozék ként, tegye félre! Biztosan jó lesz fogas felfúrására, vagy polc rögzítésére! A Ön értékeit ne négy db pár Ft os dűbelre bizza, mert ha értékeiről van szó ne sajnáljon pár db megfelelő rögzítő szettet beszerezni! Szóval amennyiben ilyen terméket vásárol, javasoljuk a komolyabb fém dűbelek vásárlását!

 

Jó munkát kívánunk!