Adattároló széfek

 A Chubbsafe® Több mint 200 éves gyártó cég termék kínálatában megtalálható a DataGuard Adat tárolásra szolgáló kiváló minőségű termék. Nem csak 2 órás tűzvédelemét biztosít az adattárolók részére amelynek hőmérséklete 50 C° alatt marad, hanem az elektromágneses sugárzástól védi a benne tárolt adathordozó eszközöket.  Az SP szabvány, az NT Fire 017 szabvány szerint tesztelve az adathordozók tűzvédelmére és a rendelkezésre álló tanúsított NT 017 120 lemezre. Válaszható méretek 30 és 128 liter között. A termékek különböző kiegészítőkkel rendelhető példaként említve kifejezetten LTO kazetták tárolására szolgáló kihúzható polccal a termék továbbá alkalmas DLT, LTO,DDS4,DDS8,DAT,AIT DATA,TRAVAN DATA SONY,ADR, SLR/MLR 5,25, PD, IBM 3480/3490, CD-DVD-RW, FLOPPY ZIP DISK, MO-R/W magneo optical disk. tipusú kazetták tárolására. 





Nézet:
Sorrend:

Tűzálló szekrények Ismertető FONTOS IRATOK VÉDELME
Az általánosan elfogadott kritikus hőmérséklet papír dokumentumok esetében 177oC (350oF), bár ez eltérhet a papír és a használt festék minőségének függvényében. A szekrény belsejében lévő levegő mennyisége is befolyásolhatja a papír gyulladását, égését.
A védelmet igénylő dokumentumok mennyisége és típusa vállalatonként nagy mértékben eltérő lehet a fontosságuk meghatározásában. Az iratokat általában a következő osztályokba sorolhatjuk:
A OSZTÁLY  Azok a dokumentumok, melyek pótolhatatlanok vagy melyek megsemmisülése jelentős anyagi veszteséggel járna. Ezek magukba foglalják azokat az iratokat, számlákat, melyek a kintlévőségek behajtásához, dokumentumokat melyek az üzletmenet fenntartásához szükségesek és amelyek gyorsan bizonyítani tudják bármilyen biztosítási követelés jogosságát. Az 1998-as angliai Adatvédelmi tv. 7. paragrafusa szerint az ügyfelek adatait a következőképpen kell kezelni:"Megfelelő műszaki és szervezeti intézkedések megtétele szükséges a személyi adatok felhatalmazás nélküli, vagy törvénytelen feldolgozása és azok véletlen megsemmisülése, megsemmisítése vagy károsodása ellen"  
B OSZTÁLY  Azok az iratok, melyek elvesztése jelentős zavart okozna a vállalat működésében és pótlásuk jelentős költséggel, idővel és munkával járna. Ilyenek pl. ügyfél szerződések, érvényes ajánlatok és kedvezmények. C OSZTÁLY Ezek hasznos, de nem fontos iratok.
ADATOK VÉDELME Számítógépes adatok a legérzékenyebbek a tárolás módjára és nem szabad őket 52 oC –nál nagyobb hőmérsékletnek és 85% -nál magasabb relatív páratartalomnak kitenni. Semmilyen esetben sem szabad számítógépes adathordozókat papír dokumentumok tárolására tervezett szekrényekben tartani. 
TŰZÁLLÓSÁG VIZSGÁLAT MIT IS JELENT EZ?  Tűz esetén a lángok gyorsan terjednek nagy hőt termelve és ez addig folytatódik, míg a tűzoltók el nem oltják a tüzet, vagy az éghető anyag hiányában magától kialszik. Az épületen belüli éghető anyag mennyisége mérhető. Az angliai Boreham Wood –ban működő Tűzoltó Kutató Intézet felmérése szerint a legtöbb irodában az éghető anyagok mennyisége többnyire 30 és 40 kg között van négyzetméterenként, de elérheti a 60 kg –ot is. Minden kemencében végrehajtott vizsgálat (bármely minősítő intézet által) szabvány szerinti idő-hőmérséklet hevítési görbét használ. Ez biztosítja, hogy a vizsgálatok reprodukálhatóak és a teszt eredmények összehasonlíthatóak lesznek. A vizsgálatok alatt a hőmérséklet egy óra alatt 1000 oC magasságába emelkedik, mely azonos egy négyzetméterenkénti 60 kg éghető anyag által táplált komoly tűzzel. Ebből következik, hogy egy 1 órás tűzállósággal rendelkező szekrény kielégítő védelmet nyújt a szokásos irodai körülmények között. A TŰZÁLLÓSÁGI VIZSGÁLAT A tűzállóság vizsgálat egy összetett munkafolyamat, de az alapvető szabályok ismeretében lehetősége nyílik az ügyfeleknek a számukra megfelelő szekrények meghatározására. Az ügyfelek által tűzállónak ismert szekrények nem mindig felelnek meg ezen szabványok előírásainak. A három lehetséges vizsgálat a következő:

1. Hevítés kemencében szabvány szerinti idő-hőmérséklet görbe szerint.
2. Hevítés kemencében 30 percen keresztül szabvány szerinti idő-hőmérséklet görbe szerint, ejtés 10,9 m- magasból, hevítés további 30 percen keresztül az ejtés utáni sérült állapotban.
3. A hideg szekrény elhelyezése és 30 perces hevítése egy előzetesen 1000 oC –ra felfűtött kemencében.
Megjegyzés:
A számítógépes adathordozók tárolására tervezett szekrényeket minden vizsgálatot követően bent kell hagyni a kemencében néhány órán keresztül és a szekrény belsejének hőmérsékletét fel kell jegyezni. Ennek oka, hogy a szekrény falában alkalmazott védőanyag miatt a szekrény belső hőmérséklete csak a tűz eloltását követő 5 - 7 órát követően éri el tetőfokát. Ez a vizsgálat a különböző tesztelési szabványok küzül csak néhányban engedélyezett.

A nedvesség szinrtén káros a számítógépes adatokra, ezért a szekrény belsejében ezt is mérik és relatív páratartalom ott nem haladhatja meg a 85% -ot.
HOGY HÍVJÁK EZEKET A VIZSGÁLATOKAT?Teszt 1. Ezt a vizsgálatot „Tűzállóság” vizsgálatnak hívják. Ez teszteli a szekrény szigetelését hőterhelés esetén.Teszt 2. Ezt a vizsgálatot „Ejtés teszt”-nek hívják. Ez teszteli a szekrény ellenállási képességét a födém leszakadása esetén, megtartja e ellenálló képességét ez után is. Teszt 3. Ezt a vizsgálatot „Hirtelen hevítésnek” hívják. Ez teszteli a szekrény légkieresztő képességét. A rosszul megtervezett szekrények a hirtelen belső nyomásnövekedés következtében szétrobbannak, amely akkor következik be, ha a hideg szekrény a födém leszakadása miatt az alsó szinten pusztító tűzbe zuhan.
KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETEK Tűz esetén a számítógépes adatok és a mikrofilmek sokkal sérülékenyebbek mint a papír. Az általánosan elfogadott kritikus hőmérsékletek, amelyeken az adathordozók és így az adatok is sérülnek, a következők: 
PAPÍR 177C° 350F
MIKROFILM 93.9C° 200F
WINCHESTER 65.6C° 150F
CD LEMEZEK 65.6C° 150F
FLOPY LEMEZEK 52.0C° 125F