TOP termékeink
Tanúsítványok
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Szavazás
Termékajánló
Pénznem váltás
Látogató számláló
0
4
3
9
9
7
4
Fizetési megoldás

Fegyverártási engedély megszerzése

A sportcélú lőfegyvertartási engedély megszerzésének menete

 1. Iratkozzon be egy sportlövész egyesületbe!
 2. Szerezze meg a fegyvertartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság igazolását!
 3. Szerezzen sportorvosi alkalmassági engedélyt!
 4. Tegye le a hatósági fegyvervizsgát, mely 7000 Ft-ba kerül
 5. Váltsa ki az éves rajtengedélyt, melynek ára 12000 Ft (MSSZ viszonylatban).
 6. Lője meg a minősítést!
 7. Alakítsa ki a lőfegyver tároló helyet! (vonatkozó szabályok: 253/2004 kormányrendelet 42. §)
 8. Kérjen ajánlást a megyei (vagy országos hatáskörű) sportlövő szövetségi főtitkártól. Az ajánlást mind az egyesület vezetőjének, mind a titkárnak alá kell írnia.
 9. Adjon be engedélykérelmet a lakhelye szerinti igazgatásrendészeten!
 10. Az engedélykérelemhez csatolja (az eredeti dokumentumok bemutatása mellett):
  1. Kérelem formanyomtatványát kitöltve
  2. Személyi igazolvány és lakcímkártyája másolatát (mindkét oldal)
  3. Sportkönyve másolatát (minden oldal, ahol bejegyzés található)
  4. Versenyengedélyének másolatát
  5. Hatósági fegyvervizsgájának másolatát
  6. Pszichológiai alkalmassági igazolását
  7. Sportorvosi engedélyét
  8. MSSZ ajánlását
 11. Töltse ki és adja fel a postákon elérhető hatósági erkölcsi bizonyítvány kérelmet, mellyel bizonyítja, hogy nem szerepel a szabálysértési eljárási adatbázisban. A dokumentum kitöltése előtt egyeztessen a helyi igazgatásrendészettel a hiánytalan kitöltés végett. Ezen adatok beszerzésével megbízhatja az igazgatásrendészetet is a jogszabály szerint. Ez intézhető ügyfélkapun keresztül is.
 12. A hatóság 30 nap alatt bírálja el a kérelmet, mely határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Az engedélyezési eljárásban ellenőrzik a tároló helyet.
 13. Pozitív elbírálás esetén határozatot kap, mely alapján megvásárolhatja első lőfegyverét. A vásárlás után 8 napon belül be kell mutatni a fegyvert a helyi igrenden, ahol kitöltik fegyvertartási engedélyét.

 

Megjegyzések:

Sportcélra tartható minden olyan B, C, D kategóriájú lőfegyver, melyre az adott lövész minősítéssel rendelkezik függetlenül a működési elvtől, tárkapacitástól. A tartható fegyverek száma nincs korlátozva.

 

Vadászati célú lőfegyvertartási engedély megszerzésének menete

 1. Jelentkezzen a megyei vadászkamaránál vadászvizsgára! A vizsga három főrészre osztható: a) elméleti vizsga teszttel szóbelivel b) hatósági fegyvervizsga c) gyakorlati lövészeti vizsga, melyet az elméleti rész előtt meg kell csinálni. A lövészeti vizsga koronglövésből és puskás céllövészetből áll. A vadászvizsga keretében tett hatósági fegyvervizsga csak a hosszú lőfegyveres részt fedi, vagyis maroklőfegyverre a vadászvizsga keretében vizsgázni nem lehet.
 2. Szerezze meg a fegyvertartáshoz szükséges pszichológiai alkalmasság igazolását!
 3. Szerezzen lőfegyvertartáshoz szükséges II. csoportos egészségügyi alkalmassági igazolást! Ez az igazolás 5 évre érvényes.
 4. Váltsa ki az éves vadászjegyet, melynek ára 10000 Ft, ehhez hozzájön 4000 Ft kamarai tagsági díj és 1000 Ft biztosítás.
 5. Alakítsa ki a lőfegyver tároló helyet! (vonatkozó szabályok: 253/2004 kormányrendelet 42. §)
 6. Adjon be engedélykérelmet a lakhelye szerinti igazgatásrendészeten!
 7. Az engedélykérelemhez csatolja/mutassa be a
  1. kérelem formanyomtatványát kitöltve
  2. személyi igazolvány és lakcímkártyája másolatát (mindkét oldal)
  3. vadászvizsgája oklevelének másolatát
  4. vadászjegyének másolatát
  5. pszichológiai alkalmassági igazolását
  6. csoportos egészségügyi alkalmasságának igazolását
 8. Töltse ki és adja fel a postákon elérhető hatósági erkölcsi bizonyítvány kérelmet, mellyel bizonyítja, hogy nem szerepel a szabálysértési eljárási adatbázisban. A dokumentum kitöltése előtt egyeztessen a helyi igazgatásrendészettel a hiánytalan kitöltés végett. Ezen adatok beszerzésével megbízhatja az igazgatásrendészetet is a jogszabály szerint. Ez intézhető ügyfélkapun keresztül is.
 9. A hatóság 30 nap alatt bírálja el a kérelmet, mely határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Az engedélyezési eljárásban ellenőrzik a tároló helyet.
 10. Pozitív elbírálás esetén határozatot kap, mely alapján megvásárolhatja első lőfegyverét. A vásárlás után 8 napon belül be kell mutatni a fegyvert a helyi igrenden, ahol kitöltik fegyvertartási engedélyét.

 

Megjegyzések:

Vadászfegyver tartási engedéllyel csak olyan B, C, D kategóriájú lőfegyver tartható, mely fel van sorolva a vadászatra jogszerűen használható eszközök között. Nem tartható vadász célú engedély alapján rövid lőfegyver (maroklőfegyver), öntöltő golyós puska, olyan öntöltő sörétes fegyver, melynek tára nincs 2 lőszer kapacitásra redukálva. A tartható fegyverek száma nincs korlátozva.

 

Reméljük hasznos segítséget tudtunk nyújtani!