Ajtócsukó/ajtóbehúzó Csukóerő táblázat

Ajtócsukó/ajtóbehúzó csukó erő táblázat


Az ajtóbehúzóknak több típusa is létezik, kezdve a falra szerelhető ajtóbehúzóktól a rejtett ajtóbehúzókon át egészen a padló ajtócsukókig. Létezik normál karos, csúszó sínes és kétszárnyú ajtókhoz sorrend szabályozott megoldás is. Az ajtóbehúzók sokféle kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek. Mechanikus kitámasztás (hold open device), elektromechanikus funkciók, késleltetett csukás (delay action) vagy kicsapódás gátlás (backcheck).
Az ajtóbehúzó kiválasztásánál elsősorban az ajtó súlya, az ajtószárny szélessége és a használat gyakorisága meghatározó. Ajtóbehúzók esetében az EN 1154-es és EN1158-as EN1634 szabványok az elsődleges iránymutatók.
Ajtócsukókat használnak például tűz gátló ajtókon vagy hő- és füstelvezető rendszerekben is, ahol csak minősített eszközöket lehet kizárólag felszerelni.

Csukóerő táblázat EN1154 szabvány szerint Maximum ajtószélesség mm-ben Maximum ajtószárny tömege kg-ban
EN-1 750 mm-ig 20 kg-ig
EN-2 850 mm-ig 40 kg-ig
EN-3 950 mm-ig 60 kg-ig
EN-4 1100 mm-ig 80 kg-ig
EN-5 1250 mm-ig 100 kg-ig
EN-6 1400 mm-ig 120 kg-ig
EN-7 1600 mm-ig  160 kg-ig

 


EN 1154 szabvány: Az EN 1154 minősítés az ajtó mérete és súlya alapján osztályok és erőfokozatok szerint kategorizálja a felső ajtócsukókat.


1. A zárás ereje: az ajtószárny szélessége mm-ben meghatározza, hogy mekkora erejű ajtócsukóra van szükség.
2. Az erő leadásának hatékonysága: meghatározza, hogy mekkora erővel kell kinyitni ahhoz az ajtót, hogy visszafelé biztonságosan becsukódjon.
3. A beállítások stabilitása: garantálja, hogy magas hőmérséklet és gyakori igénybevétel mellett is megmaradnak a sebesség-beállítások.
4. Tartósság: az ajtóbehúzó stabilitása és hatékonysága, illetve a zárás ereje 500 000 teljes nyitási-csukási ciklust követően is változatlan marad.

Lényegében az ajtócsukó olyan eszköz, amely automatikusan bezárja az ajtót, akár mechanikusan, akár azt követően, hogy valaki manuálisan kinyitotta. A jelenlegi előírások szerint minden tűzvédelmi ajtóra fel kell szerelni, hogy a nyitás után mindig megfelelően záródjanak. Ajtózárók minden árkategóriában kaphatók. Különféle ajtótípusok sokaságára is felszerelhetők, beleértve mind a kézi, mind az automata ajtókat és az elektromágneses nyitott/zárt lengő változatokat. Számos különféle típusú ajtózáró áll rendelkezésre, köztük rejtett is, így, ha az Ön gondja a tiszta és modern vonalak fenntartása anélkül, hogy a mechanizmus megjelenne, akkor minden bizonnyal rendelkezésre áll egy ilyen típus is. Tehát mi a célja egy ajtócsukónak? A tűzvédelmi ajtókat mindig zárva kell tartani - egy ajtócsukó biztosítja, hogy az ajtó kinyitása után automatikusan mechanikusan becsukódjon. A legtöbb zárószerkezet tartalmaz csappantyúkat, amelyek az ajtó bezáródásának erejét és sebességét szabályozzák. Ez a csappantyú különösen fontos különösen nehéz ajtóknál. A zárási sebesség megfelelő beállítása megakadályozhatja a kisgyerek vagy a fizikailag kevésbé erős személy sérülését, valójában bárkinek segít, aki nem képes gyorsan mozogni, vagy olyasvalakinek, aki nehéz bevásárlószatyrokat cipel. Egy ajtócsukó biztosítja, hogy a bejárati ajtó biztonságosan becsukódjon, miután valaki áthaladt rajta. Ez megakadályozza, hogy az Ön ingatlana elérhetővé váljon a tolvajoknak és betörőknek stb. hiszen nem teszi lehetővé az ajtó túl gyors kinyitását. Ez a külső ajtókon fordulhat elő erős szél stb. esetén, amikor az ajtó nagy sebességgel kinyitható: A nagy sebességgel kinyíló ajtó károsíthatja az ajtót, vagy magát az ajtókeretet, ami nyilvánvalóan költséges. A gyorsan kinyíló ajtó bárkit megsérthet, aki a közelben áll hozzá, amikor ez történik. Miután felszerelte az ajtó zárószerkezetét, ellenőrizni kell, és gondosan karbantartani, valamint rendszeresen be kell állítani. Az ajtócsukó egy állítható és rugós mechanikus kar. Az ajtócsukókat általában hidraulikus folyadékkal töltik fel, amely csillapítja az ajtó lengését és ellenőrzi annak működését. Az ajtózáró felszerelése fokozottabb ellenőrzést biztosít az ajtó biztonságának. Céljuk teljesítéséhez az ajtócsukókat karbantartani kell, sőt több év múlva ki is kell cserélni. Különböző tényezők vezethetnek az ajtócsukó karbantartásához és javításához. Telepítés előtt az ajtónak tökéletesen kell működnie. Nincs értelme olyan ajtóhoz hozzáadni, amely nem záródik be megfelelően. Az előkészítés magában foglalja a zsanérok kenését, a zsanércsavarok meghúzását és az ajtó illesztését az ajtókerethez. Az évek során számos probléma merülhet fel az ajtó körül. Például megtapasztalhatja az ajtó megereszkedését és repedését, az ajtókeret szétszakadását stb. Web áruházunkban csakis a legjobb ARTEMISZ ajtócsukókat találhatja meg széles kínálatban, de vannak Marie, valamint ABUS és ECO-Schulte® ajtócsukók is, tehát van miből válogatni.