Ajtócsukók / Ajtóbehúzók

Ajtócsukók, ajtóbehúzók, ajtóautomatikák

Az ajtóbehúzó, vagy másik elterjedt nevén ajtócsukó, egy olyan önműködő mechanikus berendezés, melynek célja, hogy az ajtó a kinyitást követően automatikusan bezáródjon. Elsősorban biztonsági, energia-megtakarítási (hűtött vagy fűtött helyiségek miatt, és komfort szempontok miatt használják ezt a megoldást kórházakban, irodaházakban, hivatalos és ipari létesítményekben vagy lépcsőházajtók esetében.  A nyitáshoz szükséges erő és sebesség egyénileg szabályozható az ajtócsukók esetében.  Hol használjuk az ajtóbehúzót?

Az ajtóbehúzókra azoknál az ajtóknál van leginkább szükség, amelyeknél fontos, hogy minden esetben csukott vagy zárt állapotban legyenek. Az ajtócsukógyártók kínálatából az ABUS, az ARTEMISZ, és a Marie minősített szerkezeteit forgalmazzuk. Ezek az ajtóbehúzó szerelvények a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik. Különösen nagy terhelés mellett is, mint például közintézmények, társasházak, iskolák vagy különleges követelményeknek megfelelő ajtóknál is hosszútávú megoldást nyújtanak. Az ajtócsukók a legtöbb esetben mechanikus, hidraulikus működésűek. 

Nézet:
Sorrend:

Kényelem és minőség

Az ajtócsukó egyik legpraktikusabb előnye a kényelem. Az ajtó használatát követően, nem kell az ajtóbezárásával foglalatoskodnunk. A jól beállított ajtóbehúzó ez alól a feladat alól mentesít minket. Ráadásul, minimális erőfeszítéssel nyitható, és jelentős csukó erővel képes bezárni az ajtót. Ezzel a lehetőséggel megkönnyíthetjük a mozgáskorlátozottak közlekedését is az ajtón. Az ajtóbehúzó a leggyakrabban karos vagy csúszósínes megoldású. A normál karos ajtóbehúzó hosszútávon strapabíróbb, azonban a csúszósínes ajtócsukó kialakításában esztétikusabb. A tapasztalatok szerint, az ajtócsukót beépítésénél érdemes inkább a belső, védett oldalra telepíteni, hiszen így biztosítva van a megfelelő működés, karbantartás és elkerülhető, hogy illetéktelenek leszereljék. A cégünk által forgalmazott minőségi ajtócsukók fejlett gyártástechnológiával készülnek és megfelelnek az ajtócsukók szigorú minőségbiztosítási követelményeinek. 


Az ajtóbehúzóknak több típusa is létezik, kezdve a falra szerelhető ajtóbehúzóktól a rejtett ajtóbehúzókon át egészen a padló ajtócsukókig. Létezik normál karos, csúszó sínes és kétszárnyú ajtókhoz sorrendszabályzott megoldás is. Az ajtóbehúzók sokféle kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek. Mechanikus kitámasztás (hold open device), elektromechanikus funkciók, késleltetett csukás (delay action) vagy kicsapódásgátlás (backcheck).
Az ajtóbehúzó kiválasztásánál elsősorban az ajtó súlya, az ajtószárny szélessége és a használat gyakorisága meghatározó. Ajtóbehúzók esetében az EN 1154-es és EN1158-as EN1634 szabványok az elsődleges iránymutatók.
Ajtócsukókat használnak például tűz gátló ajtókon vagy hő- és füstelvezető rendszerekben is, ahol csak minősített eszközöket lehet kizárólag felszerelni.
EN 1154 szabvány:
Az EN 1154 minősítés az ajtó mérete és súlya alapján osztályok és erőfokozatok szerint kategorizálja a felső ajtócsukókat.
1. A zárás ereje: az ajtó szélessége cm-ben meghatározza, hogy mekkora erejű ajtócsukóra van szükség.
2. Az erő leadásának hatékonysága: meghatározza, hogy mekkora erővel kell kinyitni ahhoz az ajtót, hogy visszafelé biztonságosan becsukódjon.
3. A beállítások stabilitása: garantálja, hogy magas hőmérséklet és gyakori igénybevétel mellett is megmaradnak a sebesség-beállítások.
4. Tartósság: az ajtóbehúzó stabilitása és hatékonysága, illetve a zárás ereje 500 000 teljes nyitási-csukási ciklust követően is változatlan marad.

 

Lényegében az ajtócsukó olyan eszköz, amely automatikusan bezárja az ajtót, akár mechanikusan, akár azt követően, hogy valaki manuálisan kinyitotta. A jelenlegi előírások szerint minden tűzvédelmi ajtóra fel kell szerelni, hogy a nyitás után mindig megfelelően záródjanak. Ajtózárók minden árkategóriában kaphatók. Különféle ajtótípusok sokaságára is felszerelhetők, beleértve mind a kézi, mind az automata ajtókat és az elektromágneses nyitott/zárt lengő változatokat. Számos különféle típusú ajtózáró áll rendelkezésre, köztük rejtett is, így, ha az Ön gondja a tiszta és modern vonalak fenntartása anélkül, hogy a mechanizmus megjelenne, akkor minden bizonnyal rendelkezésre áll egy ilyen típus is. Tehát mi a célja egy ajtócsukónak? A tűzvédelmi ajtókat mindig zárva kell tartani - egy ajtócsukó biztosítja, hogy az ajtó kinyitása után automatikusan mechanikusan becsukódjon. A legtöbb zárószerkezet tartalmaz csappantyúkat, amelyek az ajtó bezáródásának erejét és sebességét szabályozzák. Ez a csappantyú különösen fontos különösen nehéz ajtóknál. A zárási sebesség megfelelő beállítása megakadályozhatja a kisgyerek vagy a fizikailag kevésbé erős személy sérülését, valójában bárkinek segít, aki nem képes gyorsan mozogni, vagy olyasvalakinek, aki nehéz bevásárlószatyrokat cipel. Egy ajtócsukó biztosítja, hogy a bejárati ajtó biztonságosan becsukódjon, miután valaki áthaladt rajta. Ez megakadályozza, hogy az Ön ingatlana elérhetővé váljon a tolvajoknak és betörőknek stb. hiszen nem teszi lehetővé az ajtó túl gyors kinyitását. Ez a külső ajtókon fordulhat elő erős szél stb. esetén, amikor az ajtó nagy sebességgel kinyitható: A nagy sebességgel kinyíló ajtó károsíthatja az ajtót, vagy magát az ajtókeretet, ami nyilvánvalóan költséges. A gyorsan kinyíló ajtó bárkit megsérthet, aki a közelben áll hozzá, amikor ez történik. Miután felszerelte az ajtó zárószerkezetét, ellenőrizni kell, és gondosan karbantartani, valamint rendszeresen be kell állítani. Az ajtócsukó egy állítható és rugós mechanikus kar. Az ajtócsukókat általában hidraulikus folyadékkal töltik fel, amely csillapítja az ajtó lengését és ellenőrzi annak működését. Az ajtózáró felszerelése fokozottabb ellenőrzést biztosít az ajtó biztonságának. Céljuk teljesítéséhez az ajtócsukókat karbantartani kell, sőt több év múlva ki is kell cserélni. Különböző tényezők vezethetnek az ajtócsukó karbantartásához és javításához. Telepítés előtt az ajtónak tökéletesen kell működnie. Nincs értelme olyan ajtóhoz hozzáadni, amely nem záródik be megfelelően. Az előkészítés magában foglalja a zsanérok kenését, a zsanércsavarok meghúzását és az ajtó illesztését az ajtókerethez. Az évek során számos probléma merülhet fel az ajtó körül. Például megtapasztalhatja az ajtó megereszkedését és repedését, az ajtókeret szétszakadását stb. Webáruházunkban csakis a legjobb ARTEMISZ ajtócsukókat találhatja meg széles kínálatban, de vannak Marie, valamint ABUS és ECO-Schulte ajtócsukók is, tehát van miből válogatni.